Eén van de eerste dingen die ik wilde proberen tijdens de vegan challenge in 2015 was een degelijke burger kunnen maken die eenvoudig te bereiden was, maar ook lekker. Na een aantal malen geëxperimenteerd te hebben met kikkererwten kwam ik bij een recept met zwarte bonen terecht. Intussen is dit thuis één van onze favoriete gerechten.

20161031_164507

 

20170131_174114

Ingrediënten:

 • 2 blikken zwarte bonen
 • 3el zonnebloemolie
 • 2 wortels
 • 1 grote ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 1tl djintan
 • ½tl koriander
 • ½tl chilipoeder
 • ¼ tl cayennepeper
 • Zout & peper
 • Tabasco chipotle
 • ½ cup havermout
 • 2el sojasaus

Voor het broodje + beleg:

 • 4 meergranen bollen
 • 2 avocado’s
 • 1tl limoensap
 • 1 teen knoflook
 • 8 cherrytomaten
 • Jalapeños (optioneel)
 • Ketchup (evt. mayonaise)

Bereiden:

 1. Rasp de wortel en snijd de ui fijn. Laat intussen de zwarte bonen uitlekken in een vergiet.
 2. Verwarm 1 eetlepel zonnebloemolie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook die je perst. Breng op smaak met peper en zout. Wanneer de uien glazig zijn voeg je de wortel toe en verwarm je tot de wortel zacht is. Voeg de komijn, koriander, chilipoeder, cayennepeper en een aantal druppers tabasco chipotle toe aan de mix. Laat nog eventjes garen op laag vuur.
 3. Doe de zwarte bonen in een kom en prak ze fijn met vork of stamper. Voeg de wortel/ui mix, de sojasaus en de havermout toe en roer goed door. Breng eventueel nog op smaak met extra zout, peper en tabasco.
 4. Kneed er vier burgers van en leg ze voor minimaal 30 minuten in de vriezer.
 5. Snijd intussen de meergranen bollen open en bak ze, met de gesneden kanten naar beneden, licht aan in de (grill)pan. Gebruik hiervoor geen olie.
 6. Snijd de avocado’s door de helft, verwijder de pit en schep de avocado in een kom en prak het fijn. Snijd de cherrytomaten in kleine stukjes en roer het door de avocado. Voeg het limoensap toe en pers de knoflook. Roer alles nog eens goed door en breng op smaak met zout en peper. Eventueel kun je er nog jalapeños aan toevoegen als je een pittige spread wilt. Verdeel de avocadospread over onderkant van de vier broodjes.
 7. Haal de burgers uit de vriezer. Verhit wederom de (grill)pan bakken met de resterende zonnebloemolie. Doe de burgers in de pan en bak ze aan beide zijden voor ongeveer 5 minuten. Keer ze voorzichtig om.
 8. Leg de burgers vervolgens op de spread, doe er nog wat ketchup overheen en eet smakelijk!
Hoofdgerecht | 4 personen | 50 minuten (waarvan 30 minuten vriestijd)
Bevat p.p. 458kcal | 17 g eiwit
Gepost door:remko

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s