Volgende week woensdag vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats en mogen we naar de stembus. Het klimaat is een thema dat wordt besproken in de debatten en interviews, maar ik mis soms de urgentie. Het eigen risico in de zorg, het pensioen en het immigratie/integratie vraagstuk zijn hot topics en staan dichterbij de kiezer dan zoiets abstracts als de opwarming van de aarde.

En toch mag het onderwerp niet worden weggemoffeld onder het tapijt. Want ook al zijn de gevolgen voor ons nog niet direct merkbaar wij gaan wel degelijk iets merken van de klimaatverandering wanneer we niets doen. In een eerder stuk gaf ik al in het kort aan wat voor mij de hoofdredenen waren om mijn gebruik van dierlijke producten tot nul te reduceren. In deze blog wil ik wat dieper ingaan op de impact van de veeteelt op ons klimaat. Een paar cijfers:

  • Al het vee op aarde consumeert een hoeveelheid eten dat gelijk staat aan de caloriebehoefte van ruim 8 miljard mensen. Dat betekent dat de planeet momenteel al haar bewoners van voedsel kan voorzien, maar omdat het overgrote deel naar vee gaat, lijden ruim een miljard mensen honger.
  • De invloed van de wereldwijde veehouderij op het klimaat is groter dan de uitlaatgassen van alle transport voertuigen opgeteld. Het begint voor Nederland allemaal met de import van veevoer uit Zuid-Amerika. De dieren zetten dit voer vervolgens inefficiënt om in vlees, melk of eieren, waarbij broeikasgassen vrijkomen zoals methaan wat 20 keer schadelijker is dan CO2. Methaan ontstaat tijdens het verteringsproces in de maag van een koe en bij de opslag van varkens- en rundermest. Eén koe stoot jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als een auto die 60.000km rijdt. Bij bemesting met dierlijke mest komt ook lachgas (N2O) vrij. De broeikaswerking hiervan is ruim 300 keer sterker als die van CO2.
  • Nederland is wereldwijd de op een na grootste importeur van soja wat dient als veevoer. Om aan deze vraag te voldoen wordt in andere landen 7.000km2 landbouwgrond gebruikt. Dat is qua oppervlakte bijna net zo groot als de provincies Noord- en Zuid-Holland bij elkaar. De meeste soja komt uit Zuid-Amerika waar dagelijks vele hectares regenwoud verdwijnen en daardoor ook het leefgebied van apen, vogels en vele andere diersoorten. Veeteelt is daarom ook de hoofdreden dat diersoorten uitsterven. Daarnaast is de soja niet duurzaam en is de grond door erosie en bestrijdingsmiddelen na een aantal jaar al niet meer bruikbaar.
  • Voor 100 gram vlees en 0,75 liter zuivel is 3 kilo veevoer nodig. Om al dat veevoer te kunnen produceren wordt alleen al in de EU twee derde van de landbouwgrond gebruikt terwijl 50% van al die gewassen ook direct door de mens gegeten kan worden. We gebruiken onze landbouwgrond dus enorm inefficiënt.
  • Voor de productie van 100 gram rundvlees is ruim 2000 liter water nodig. Ter vergelijking: 5 minuten douchen kost ongeveer 50 á 60 liter water.

Deze en andere duizelingwekkende cijfers spreken voor zich en de vraag die al maanden in mijn hoofd rondspookt is dat de mens een intelligent wezen is dat in staat is om zelf na te denken en rationele beslissingen te nemen. Hoe kan het dan toch zo zijn dat de meesten zo stug vasthouden aan hun stukje vlees, broodje kaas en glas melk wanneer ze weten dat dit gedrag op relatief korte termijn enorm schadelijke gevolgen heeft voor de toekomst van – en het leven op – deze planeet?

Gisteren zei iemand op televisie dat stappen als deze – bijvoorbeeld veganisme of het sluiten van een kolencentrale – slechts een druppel op een gloeiende plaat zijn. Tja, wanneer we allemaal zo denken komen we nergens. Ik wilde niet langer zo denken en ben een van die druppels geworden. En dat geeft een enorm goed gevoel. Word jij ook een druppel?

Dit was deel één van een drieluik over veganisme. Er volgen o.a. nog blogs over dierenwelzijn en gezondheid. Wil je meer weten en heb je Netflix? Kijk dan naar Cowspirancy. Wil je reageren? Graag!

Gepost door:remko

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s