Het is inmiddels ruim anderhalf jaar geleden dat ik voor het laatst een glas melk en een kaastosti had als lunch. Sindsdien is er bij ons thuis een hoop veranderd op het gebied van eten. Toen de vegan challenge 1 oktober 2015 van start ging, spraken we thuis af dat we na de challenge nog eenmaal naar een sushibar zouden gaan om ook dat hoofdstuk voor eens en altijd af te sluiten. Dat liep even anders.

Tijdens de challenge zag ik een YouTube video¹ van de recent ‘gepensioneerde’ dierenrechten activist Gary Yourofsky. Hij gebruikte de volgende zin in zijn presentatie die hij gaf op scholen door heel de V.S: “If it’s not good enough for your eyes then why is it good enough for your stomach?” Dit zei hij altijd voordat er een video gestart werd met een aaneenschakeling van gruwelijke beelden waarin dieren er -zacht gezegd- niet al te best vanaf komen. Ik keek hem, had tranen in mij ogen en vertelde Hanneke toen ze een aantal minuten later thuiskwam dat ik niet meer naar de sushitent wilde gaan. Nooit meer.

Voor die vegan challenge had ik mij nooit verdiept in dierenwelzijn. Ik zag ooit, lang geleden, een nare video van een nerts die levend gevild werd. Daar liet ik het bij. Ik wilde ‘het’ niet zien. Laat staan weten. En dan is er ineens een varkensslachthuis uit Tielt, België in het nieuws. Wekelijks werden daar 30.000 varkens geslacht. Wanneer de slachterij 24/7 open zou zijn, houdt dat in dat er iedere 20 seconden een varken gedood werd. En dat gebeurde onder nare omstandigheden zoals een undercover video² liet zien.

Een video die ik zelf, na lang aarzelen, ook gekeken heb. Want, wanneer je eenmaal een video gezien hebt van een lorrie vol dode en halfdode biggetjes dan is het wel genoeg. Een video met mannetjes kuikens (wat heb je eraan?) die in honderdtallen tegelijk over een lopende band gaan om zo de verslinder in gestort te worden, hoef je ook maar één keer gezien te hebben. Of koeien die keihard geschopt en geslagen worden. Het zijn geen incidenten. Het is dagelijkse kost en het gebeurt overal. We zien het alleen niet, want de megastallen en slachthuizen zorgen er wel voor dat je niet zomaar binnen komt. Of we kiezen ervoor het niet te willen zien. Want er blijft niets van de romantiek over, kan ik je vertellen.

Natuurlijk is het terecht dat de Belgische overheid het slachthuis voorlopig gesloten heeft. En het is een natuurlijke reactie van boze burgers om er een petitie tegenaan te gooien om het slachthuis definitief te sluiten. Maar denk niet dat het probleem daarmee opgelost is. De vraag blijft nagenoeg hetzelfde alleen het aanbod neemt iets af. Andere slachthuizen nemen de ‘productie’ over. Het zou naïef zijn om te denken dat de varkens elders nog even een aai over de bol krijgen voordat ze gedood worden. Want gedood worden, zullen ze.

Rondom dierenwelzijn hadden we thuis tijdens de challenge al snel veel moreel ethische vragen. Waarom nemen we een hond of kat in huis en geven we die alle liefde, maar interesseert het weinigen wat voor horrorleven een rund, varken of kip heeft? Waarom vinden we een kinderboerderij hartstikke leuk voor onze kinderen, maar laten we diezelfde kinderen ’s-avonds knabbelen op een kippenpootje? Waarom streven we naar gelijke humane rechten voor de mens, maar kan een dier die ook gevoelens heeft, pijn ervaart en angst kent letterlijk creperen? En ga zo maar door. We konden op geen van deze vragen een bevredigend antwoord geven die het misbruik en jaarlijks doden van miljarden dieren rechtvaardigt.

Naast de enorme gevolgen die onze hang naar vlees, zuivel en eieren heeft voor het klimaat zijn al die dieren slaaf van ons westerse dieet. Die bewustwording; dat was zo’n apart gevoel. En dat ik er vervolgens naar handelde door dierlijke producten te schrappen uit mijn dieet voelt tot op de dag van vandaag in alle opzichten goed. Alles is een stuk helderder geworden. Er is een last van mijn schouders gevallen en ik merkte na een aantal maanden dat mijn gezondheid er ook op vooruit was gegaan. Want je hebt namelijk helemaal geen dierlijke producten nodig om gezond te zijn en te blijven. Een onderwerp waar ik binnenkort meer over zal vertellen.

Dit was deel twee van mijn drieluik over veganisme. Deel één ging in het kort over klimaat verandering. Deel drie zal gaan over gezondheid. Wil je reageren? graag.

¹ Deze YouTube video heet ‘de best speech you will ever hear.’ Ik ben het niet met alles eens wat er in de video gezegd wordt, maar de ethische en morele dilemma’s die besproken worden geven stof tot nadenken.

² Niet geschikt voor jonge kinderen.

Gepost door:remko

2 reacties op “Waarom ik mij iedere dag goed voel.

  1. Net nu ik een maand ben overgeschakeld naar vegetarisch eten, veganistisch is me nu even een brug te ver, ik probeer af te bouwen, gebruik alleen nog melk in de koffie en kaas af en toe en boter ook af en toe…..leer ik jouw blog kennen, dat kan geen toeval zijn! Leuke blog, heb al direct wat gerechtjes ontdekt!!!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s