Hoofdgerecht | 4 personen | 40 minuten

Wat hebben wij thuis heerlijk gegeten toen ik dit voor onze neus zette. De kinderen niet hoor. Die maken wij hier (nog) niet blij mee en dat snap ik ook wel. Aubergine is een vreemde, soms wat taaie, groente. Voor hen bedenk ik wel even wat anders, maar de combinatie van gegrilde aubergine, een heerlijk kruidige tomatensalsa met als topping het Egyptische notenmengsel Dukkah zal voor de meesten onder ons geen straf zijn om te eten.

Ik heb het originele recept ietwat aangepast om het veganistisch te maken. Wanneer je het bouillonblokje uit de receptuur laat heb je een plantaardig gerecht.

Ingrediënten:

 • 4el hazelnoten
 • 3el sesamzaad
 • 3tl djintan
 • 1tl ketoembar
 • 1el tijm
 • 2 aubergines
 • 400gr tomaten
 • 4el olijfolie
 • 1 grote ui
 • 1 knoflook
 • 3tl hot curry
 • 600ml water
 • 1 groentebouillonblokje
 • 300gr couscous
 • 50gr rozijnen
 • 75gr rucola
 • Peper en zout

Bereiden:

 1. Rooster de hazelnoten in een koekenpan. Gebruik hiervoor geen olie. Voeg na 1 minuut het sesamzaad, 2tl djintan en de ketoembar toe. Haal van het vuur wanneer het begint te geuren en laat het geheel even afkoelen alvorens het, samen met de tijm, in een keukenmachine grof te mixen. Voeg naar smaak versgemalen zout toe. Schep het in een kommetje en zet apart.
 2. Snijd de aubergines in dunne plakken en de tomaten in kleine blokjes. Snijd de ui fijn.
 3. Verhit een koekenpan met 1el olijfolie en fruit hierin de ui, geperste knoflook, 1tl djintan en hot curry voor twee minuten. Voeg vervolgens de tomaten toe en 100ml water. Breng op smaak met zout en peper en laat zachtjes pruttelen.
 4. Breng intussen 500ml water aan de kook met een groentebouillonblokje en bestrijk de aubergines aan beide zijden met de olijfolie.
 5. Doe de couscous in een kom en voeg 1el olijfolie toe. Meng met je hand de olie door de couscous. Wanneer het water kookt haal je het van de hittebron en voeg je de couscous toe aan het water om het te laten wellen.
 6. Verhit intussen een grillpan en gril de aubergines aan beide zijden ongeveer 4 á 5 minuten.
 7. Meng de rozijnen door de couscous. Zo roer je gelijk de couscous los. Je kunt er eventueel nog wat olijfolie door roeren.
 8. Leg een plak aubergine in het midden op een bord en schep er wat tomatensaus en rucola op en leg hier vervolgens een volgende plak aubergine op. Herhaal deze stap tot de aubergine op is. Schep de couscous ernaast en bestrooi met de dukkah.

Bevat p.p. 528 kcal | 20 g eiwit

Ik heb twee soorten couscous gebruikt voor dit recept. Eenmaal de couscous van het AH huismerk en één bij de Lidl vandaan. Mijn voorkeur gaat uit naar die van Albert Heijn die wat minder plakkerig en droog is.

Gepost door:remko

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s