Onlangs ontvingen wij, ongevraagd, een gratis bak Griekse yoghurt bij onze thuis bezorgde boodschappen door Nederlands grootste kruidenier. Natuurlijk hartstikke leuk, die gratis spullen, maar we hadden er in dit geval niet veel aan. Uiteraard waren we niet te beroerd om het weg te geven aan iemand die nog wel zuivelproducten gebruikt en toen we dit deden, vertelde Luuk in zijn enthousiasme dat wij dat niet aten “omdat dat zielig is voor de dieren”. In de kern heeft hij helemaal gelijk, maar veel mensen denken daar nog steeds anders over.

Voor de lieve mensen die in de veronderstelling leven dat een koe graag melk geeft, zodat wij dat op kunnen drinken; ze geeft melk, omdat ze eerder is bevallen van een kalf. Dat kalfje heeft die melk nodig om te groeien net zoals een baby borstvoeding nodig heeft. Alleen wordt het arme dier al snel bij de moeder weggehaald, want die melk is toch voor ons mensen? Het scheiden van moeder en kalf leidt bij beide dieren tot veel stress en de moeder ondervindt er, aangetoond, verdriet van, omdat ze haar jong zo mist. Wanneer de productie van melk afneemt, wordt de moeder opnieuw geïnsemineerd om wederom te bevallen van een kalf (of stier) en zo gaat het door totdat de moeder niet meer kan en naar de slacht gaat. Dat is meestal na zo’n zes jaar terwijl een koe makkelijk 20 jaar kan worden. Ik zal de jonge stiertjes maar even buiten beschouwing laten, maar ik hoop dat je zult begrijpen dat het gros geen lang leven beschoren is. Een stier geeft immers geen melk.

Waarom ik melk dronk? Ik vond het lekker en het is toch goed voor je? Daarnaast hield ik mijzelf voor de gek door te zeggen dat de uiers anders zouden knappen, want een koe moet die melk toch kwijt? Verder dan dat redeneerde ik niet. Maar gelukkig weet ik inmiddels beter. Er zit evenveel calcium in de plantaardige vervangers zoals soja- en amandelmelk, maar ook in groene groenten, noten, zaden en bonen. Daarnaast is er bijna geen wetenschappelijk bewijs voor de gezondheidsclaims van zuivel, de zogenaamde witte motor. De kreet waar we al ruim 25 jaar mee doodgegooid worden. Wel worden er steeds meer verbanden gelegd tussen het gebruik van zuivel en bijvoorbeeld osteoporose, maar ook hart- en vaatziekten. Maar daar wil ik niet te veel over drammen, want het zijn slechts claims.

Ook de milieu impact is groot. Koeien stoten methaan en lachgas uit die respectievelijk 20 en 300 maal schadelijker zijn dan CO2. Om een koe 1 liter melk te laten produceren is ongeveer 500 liter water nodig. Voor 1 liter sojamelk is ‘slechts’ 250 liter water nodig. Voor 1kg kaas is zelfs 5000 liter water nodig wat gelijk staat aan 40 badkuipen vol met water. En last but not least: een melkkoe moet veel eten. Ze eet dagelijks zo’n 70 kilo aan voedsel zoals gras en krachtvoer. Het krachtvoer is samengesteld uit onder meer soja waarvan de Nederlandse melkveehouderij jaarlijks ruim 200.000 ton soja gebruikt als veevoer. Bijna al die soja komt uit Zuid-Amerika. Daar worden enorme oppervlakten aan regenwoud gekapt, zodat deze soja verbouwd kan worden.

Dus wanneer je denkt dat je goed bezig bent met korter douchen, een spaarlampje hier en daar, zuiniger rijden en minder stoken, besef je dan dat je groene daden nog meer impact hebben wanneer je zuivel (volledig) weg zou laten uit je dieet. Bij ons thuis is dat soms nog weleens frustrerend, omdat die hufters van fabrikanten echt overal melk in verwerken. Waarom zit er in godsnaam melkpoeder in paprikachips? Om maar een voorbeeld te noemen. Gelukkig is er meer dan genoeg te krijgen in de supermarkt waar niets van melk in zit en daarom hoor je mij ook niet verder klagen. Melk is niet goed voor elk en zeker niet voor het milieu. Melk is alleen goed voor het kalf of de stier waar het aanvankelijk voor bedoeld is.

Gepost door:remko

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s