Hoofdgerecht | 4 personen | 30 minuten

De pasta die ik je hier presenteer is al jaren een favoriet bij ons thuis, maar heeft in de loop van de tijd een ware transformatie ondergaan qua receptuur en naamgeving. De spinazie en penne rigate zijn gebleven, maar andere ingrediënten kwamen en gingen. In het verleden noemden wij het heksenpap (vraag mij niet waarom) en bereidden we dit pasta gerecht met salami en kruidenkaas, maar ja…Dat ‘mogen’ we nu niet meer.

We hebben intussen veel varianten geprobeerd. Met vegan roomkaas en zonder. Allerlei plantaardige alternatieven voor de salami, maar zoals zo vaak moet je een beetje geluk hebben en outside-the-box denken.

Luuk en Jesper zijn al blij met een bord penne met spinazie (de vriezer variant, maar daar kom ik nog op) gegarneerd met de mix van cashewnoten en edelgistvlokken. Zij noemen het spinaziepasta vandaar dus de naam van het recept. Twee keer knipperen met je ogen en de borden zijn leeg. Wij, daarentegen, worden niet bijster vrolijk van deze ‘budget’ variant.

We probeerden het een aantal keren met de plantaardige spek van zowel de Vegetarische Slager als de Vivera en dat was al een winst. Voor ons is het extra fijn dat de spekcjes van Vivera nu in de lokale supermarkt te krijgen zijn (Go Hoogvliet!).

20170601_101000

Een van de laatste keren dat ik de spinaziepasta aan het bereiden was, hadden we te weinig diepvriesspinazie in huis voor 4 personen dus voor ons gebruikte ik de verse variant. Hanneke had nog wat zongedroogde tomaten over die we fijnmaalden in de keukenmachine. Omdat er ook nog wat champignons over waren besloot ik die ook maar op te bakken.

De jongens hadden hun variant met enkel spinazie, spek en de garnering. Wij een variant die er ook mag zijn waardoor dit gerecht is getransformeerd tot een volwaardig plantaardige maaltijd waarbij de spekcjes eigenlijk niet eens meer nodig zijn.

Ingrediënten:

 • 300gr volkoren penne rigate
 • 1 ui
 • 100gr kastanjechampignons (300gr wanneer je de spekcjes niet gebruikt)
 • 3el edelgistvlokken
 • 75gr cashewnoten
 • 1 potje zongedroogde tomaten
 • 2el olijfolie
 • 1 knoflook
 • 400gr verse spinazie
 • Peper en zout.

Optioneel: Vivera spekcjes (175gr)

Bereiden:

 1. Bereid de penne rigate volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 2. Snijd intussen de ui fijn en de kastanjechampignons in stukken.
 3. Doe de edelgistvlokken en cashewnoten in een keukenmachine en mix het fijn. Schep het in een schaaltje en zet apart.
 4. Doe 8 tot 10 zongedroogde tomaten in de keukenmachine en schep er 1 tot 2 eetlepels olie uit het potje bij. Mix het geheel fijn.
 5. Verhit een wok of hapjespan met de olijfolie en fruit hierin de ui en geperste knoflook op middelhoog vuur. Voeg de champignons toe en bak het geheel 5 minuten. Optioneel: in een andere koekenpan kun je de spekcjes bakken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 6. Giet de penne rigate af en voeg het toe aan de rest. Schep ook de fijne zongedroogde tomaten en de spinazie erbij en roer door tot de spinazie redelijk geslonken is. Breng op smaak met peper en zout. Optioneel: roer als laatste de spekcjes door het gerecht.
 7. Serveer het gerecht en garneer het met de mix van edelgistvlokken en cashewnoten.

De cashew/edelgist mix maak ik tegenwoordig graag in ‘bulk’. voor elke 25 gram cashewnoten 1 eetlepel edelgistvlokken. Dat scheelt gedoe en het is met gemak een tijdje houdbaar in een pot.

de kindvriendelijkere variant staat onder de foto.

20170601_101203

De variant die ik voor de jongens bereid is vrij eenvoudig:

 1. Terwijl de penne in het water kookt, laat je de zo’n 200-250 gram spinazie langzaam warm worden in een wok of hapjespan.
 2. Wanneer de penne gaar is, schep je 1/3 door de spinazie. Als laatste kun je eventueel wat van de gebakken spekcjes door de spinazie heen scheppen. Breng op smaak met peper en zout.
 3. Serveer en garneer met de mix van cashewnoten edelgistvlokken.
Gepost door:remko

Een reactie op “Spinazie pasta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s