“Maar wat doe je dan op je brood? Alleen pindakaas?” Dit waren zo’n beetje de eerste twee vragen die ik kreeg toen ik vertelde dat ik wilde proberen veganistisch te gaan leven. En in alle eerlijkheid: in broodbeleg had ik mij nog nauwelijks verdiept. Ik zou daar gaandeweg wel een oplossing voor vinden. Dat die achteraf beter zou uitpakken dan ik had durven denken, is mooi meegenomen en ik ben ervan overtuigd dat ik nog maar een fractie heb ontdekt van wat er allemaal mogelijk is.

Eerst een stukje terug in de tijd. Wat deed ik dan op mijn brood toen ik nog gewoon alles at? Dat was vooral oude kaas met een likje sambal. Maar bijvoorbeeld ook een boterham met brie en bacon. Soms pindakaas en nog minder vaak ham, salami of andere vleeswaar. In het weekend wilde ik nog weleens een sandwich maken. Nee. Echt origineel was het allemaal niet echt.

Ik kan mij niet meer herinneren hoe het precies is gegaan, want ik beschouwde het al snel als de normaalste zaak van de wereld, maar ik denk dat ik met de houmous van het merk Sabra (tegenwoordig van Garden Gourmet, Nestlé) begonnen ben. De smaken die zij in het assortiment hebben zijn eigenlijk allemaal lekker terwijl ik in het verleden vaak nog lacherig deed over houmous. En het mooie is: er zijn momenteel zoveel verschillende soorten verkrijgbaar dat de keuze groter lijkt dan die in vleeswaar. Daarnaast zijn ze ook heel eenvoudig zelf te maken wanneer je een keukenmachine hebt. Zelf heb ik dat nog niet zo heel vaak gedaan, maar ik probeer zo nu en dan weer eens wat uit.

En een boterham met alleen houmous is natuurlijk best saai. Daar gaan wat kiemgroenten overheen of komkommer. Tomaat kan ook evenals rucola. Hetzelfde geldt voor de boterham met pindakaas. Daar strooi ik een flinke kluit alfalfa overheen met een paar flinke strepen hot sauce. Niets mis mee en mijn persoonlijke favoriet. Door er wat verse groenten op je boterham bij te doen kom je gelijk dichter bij je dagelijkse portie verse groenten die nodig zijn bij een gebalanceerd dieet.

Sinds kort zijn er ook vegan opties van paté en filet americain beschikbaar van de Vegetarische Slager. Dat kan voor sommigen aan de prijzige kant zijn vergeleken met andere beleg dat geef ik gelijk toe, maar zo af en toe een vers en rijkelijk belegd broodje in het weekend is hartstikke lekker. En verandering van spijs doet eten. Zo maken we in het weekend ook regelmatig een verse guacamole, want dat is echt alleen lekker als het kakelvers is. Dat moet je niet te lang op een boterham laten zitten in de koelkast zo heeft de ervaring geleerd.

Ook zijn er diverse groentespreads verkrijgbaar, maar niet allemaal even lekker en ook daarvoor geld vaak dat ze best prijzig zijn als je het vergelijkt met het wat meer conventionele broodbeleg. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want er is nog een heel scala aan zoet broodbeleg waar ik niet teveel over uit wil weiden.

Gaandeweg ben ik mij gaan beseffen dat het qua broodbeleg helemaal goed zit en ik heb mijn boterham met oude kaas nog geen dag gemist. True story. En het is niet zo dat ik iedere dag trouw een broodtrommeltje mee naar het werk neem met een aantal bammetjes waar altijd maar hetzelfde beleg op zit. Daarin zit voldoende afwisseling, maar daarover wil ik graag een andere keer uitweiden als ik wat meer vertel wat wij thuis zoal eten in een doorsnee week.

Wat eet jij graag als vegan beleg op je boterham. En voor de omnivoren onder jullie; waar denk je echt niet zonder te kunnen? P.S. Ik geef je alvast een hint: je kunt zonder. 😉

Gepost door:remko

2 reacties op “Hoe ik mijn boterhammen beleg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s