In februari 2017 postte ik de vegan roti en door samenloop van omstandigheden presenteer ik vandaag, ruim een jaar later, de vegan roti 2.0. Dat zit namelijk zo:

Ik had snijbonen in huis gehaald voor een oer-Hollandse prak, maar na een zondag van zwemmen, ruimen, genieten van het lekkere weer en een lekker pilsje was de behoefte om een prakkie te eten totaal verdwenen. Dus ben ik met mijn glas La Trappe ‘Witte Trappist’ aan de keukentafel gaan zitten en op  zoek gegaan naar iets lekkers met snijbonen.

Intussen had ik al tofu laten uitlekken voor het eten van de volgende dag, maar ik was nog steeds zoekende en via een curry en een kerrie zoekopdracht, kwam ik op een site terecht met een Surinaams kip gerecht. Toen besloot ik op de gok een roti te gaan maken zoals ik vorig jaar al maakte, maar met een paar aanpassingen. En dat pakte wonderbaarlijk goed uit. De borden waren in no-time leeg.

Ingrediënten:

Voor de tofu marinade:

  • 400gr tofu
  • 3el sojasaus
  • 1el ketjap manis
  • 2tl kerriepoeder
  • 1 knoflook (geperst)
  • 1tl sambal oelek
  • ½tl citroensap

 Voor de roti:

  • 1,2kg aardappelen
  • 800gr snijbonen
  • 1 ui
  • 2el zonnebloemolie
  • 3 knoflook (geperst)
  • 400ml water
  • 1 groentebouillontablet
  • 1½el tarwebloem
  • 4tl madras curry (van Vitasia, Lidl)
  • 8 tortilla’s

Bereiden:

  1. Haal de tofu uit de verpakking en knijp voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit het blok. Wikkel de tofu in een theedoek en leg dit tussen twee snijplanken. Zet eventueel iets zwaars op de bovenste snijplank. Op deze manier wordt er nog zoveel mogelijk vocht uit de tofu geperst. Laat een kwartiertje zo staan.
  2. Bereid intussen de marinade door de sojasaus, ketjap manis, kerriepoeder, knoflook, sambal oelek en citroensap bij elkaar in een bakje of trommel te doen die is af te sluiten. Gebruik geen olie. Roer alles goed door elkaar.
  3. Snijd de tofu in blokjes van ongeveer een 1,5 centimeter en voeg het toe aan de marinade. Sluit het bakje of de trommel af en schud alles goed door elkaar. Zet het voor 8 uur in de koelkast………………………………………..8 uur later……………………………………
  4. Snijd de snijbonen fijn en schil de aardappelen. Snijd de aardappelen in helften of kwarten. Niet te klein.
  5. Kook de aardappelen voor 10 á 15 minuten in een pan water. Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Giet de aardappelen af en bewaar ze met deksel op de pan.
  6. Kook de snijbonen 8 á 10 minuten. Giet ze af wanneer gereed.
  7. Verhit in een wok 1el zonnebloemolie en bak de tofu op hoog vuur goed bruin. Schep uit de wok en zet apart.
  8. Verhit nog 1el zonnebloemolie in dezelfde en fruit de ui samen met de knoflook. Schep uit de wok bij de tofu.
  9. Breng in dezelfde wok het water aan de kook en voeg het groentebouillontablet, de tarwebloem en de madras curry toe. Roer alles goed door totdat het een sausje is.
  10. Voeg de aardappelen, tofu en ui toe aan de saus, roer alles goed door elkaar en serveer samen met de snijbonen en de tortilla.
Hoofdgerecht | 4 personen | 40 minuten + 8 uur marinade

De tofu uit dit verhaal heeft slechts 20 minuten in de marinade gelegen en dat was prima, maar uit ervaring is inmiddels gebleken dat een uur of acht in de marinade lekkerder is.

Posted by:remko

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s