Het vervaardigen van een plantaardige biefstuk staat al jaren hoog op de agenda van diverse bedrijven, omdat zij menen dat het de heilige graal is als het neerkomt op vleesvervangers. Soms las ik er wat over. Vaak over de universiteit van Wageningen die al jaren bezig is de plantaardige biefstuk te vervaardigen.

En ineens was Vivera overal in het nieuws, want zij hadden de première na bijna 2 jaar onderzoek en productontwikkeling. Vivera is een Nederlands bedrijf opgericht in 1990 die zich richt op vegetarische en plantaardige vleesvervangers en dit probeert op een zo duurzaam mogelijke manier te vervaardigen.*

De reeds bestaande plantaardige producten van de Vivera vinden we bij ons thuis uitstekend. Zo verkopen ze de kipschnitzel die niets onder doet voor de echte variant. Net zoals de kipstukcjes, de shoarma en de visburger; qua smaak en textuur net zo lekker als hun dierlijke tegenhanger. De champignon paprika burger wil ik niet vergeten te noemen.  En nu dus ook de biefstukc.

Ik heb de grillpan op een middelhoog vuurtje opgewarmd en deed er vloeibare boter van de Alpro bij om de biefstukc in te braden. Na een aantal minuten braden kwam het rode sap naar boven. Iets wat ik eerder zag bij de Vega Verse Burger van de Albert Heijn.

We aten de biefstuk op z’n Hollands dus met groente en aardappelen. 😉 En op aanraden van de verpakking maalde ik na het bereiden wat verse peper over de biefstuk samen met wat, in knoflook gebakken, kastanje champignons en een plantaardige kruidencrème. En toen; de eerste hap.

Wat mij direct opviel was de malse smaak, maar nog meer de heerlijke ‘smoked flavour’. Zo heeft een biefstuk nooit gesmaakt voor zover ik mij kan herinneren. En dat ik vind ik niet per se een minpunt. Daarvan was ik echt onder de indruk. De textuur komt niet in de buurt bij die van de biefstuk. Die zijn over het algemeen wat taaier, maar dat vind ik persoonlijk geen probleem. Zelf de meest malse biefstuk is niet zo zacht als deze van de Vivera. In combinatie met een beetje kruidencrème is het heerlijk eten. Maar zonder dus net zo goed.

Een doorgewinterde vleeseter zul je hier niet mee voor de gek houden. En dat hoeft ook niet. De traditionele, wat meer flexibele, vleeseter zal, naar mijn mening, van deze vervanger kunnen genieten door zijn heerlijke rokerige en sappige smaak. Ik denk dat de biefstukc het ook prima zal doen op de barbecue. Dat ga ik snel proberen.

Vivera heeft de lat gelijk goed hoog gelegd voor zijn concurrenten. Zeker qua smaak scoort de biefstukc van de Vivera wat mij betreft een dikke 8! Qua textuur haalt hij het niet bij de biefstuk van de slager, maar daar zal ik geen moment om malen. Dit is een toekomstbestendige vleesvervanger.

Qua prijs is het ook prima te doen: €3,49 voor een bakje met 2 stuks a 100 gram de stuk. Momenteel alleen nog verkrijgbaar bij de Albert Heijn, maar binnenkort bij nog veel meer supermarkten.

 

Ingredienten*: 80% gerehydrateerd SOJA- en TARWE-EIWIT, zonnebloemolie, kokosolie, verdikkingsmiddel (methylcellulose), natuurlijke aroma’s, kleurstoffen (bietenrood, saffloer), plantaardige vezels (suikerriet, citrus), zeezout, TARWEZETMEEL, maltodextrine, aardappeleiwit, kruiden en specerijen, champignonpoeder, aroma, ijzer, GERSTEMOUTEXTRACT, vitamine B12.

VOEDINGSWAARDEN* per 100g (RI**)
Energie 925 kJ / 222 kcal (11%)
Vetten 12,7 g (18%)
waarvan verzadigd 5,0 g (5%)
Koolhydraten 7,8 g (7,8%)
waarvan suikers 1,9 g (1,9%)
Voedingsvezels 3,6 g
Eiwitten 17,3 g (35%)
Zout 1,40 g (23%)
Ijzer 2,1 (15%***)
Vitamine B12 0,38 µg (15%***)
*     Bron: vivera.com
**   Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ/2000kcal).
*** Referentie-inname vitaminen en mineralen
Posted by:remko

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s